Fästingar

Det finns flera olika fästingmedel att välja på och alla har sina för och nackdelar.

De 3 huvudgrupperna är:

  1. Spot-on preparat: Fungerar bra på både hund och katt, men verkar vara mer effektivt på korthåriga hundar. Appliceras ca 1 gång per månad (ev oftare om hunden badar eller om det är väldigt regnigt ute). Billigt och bra alternativ. OBS! EXSPOT ska INTE ges TILL KATT – giftigt! De flesta är receptfria.
  2. Halsband: Scalibor till hund. Skyddar mot fästingar i 5-6 månader. Hundarna kan bada med det, men halsbandet bör tas av om det finns risk att hunden tappar det. Seresto till både hund och katt. Skyddar mot loppor och löss i upp till 8 månader. Halsbanden är repellerande.
  3. Tabletter: Finns 4 olika tabletter med verkningstid från 4 veckor upp till 12 veckor. Det finns både receptfria och receptbelagda tabletter. Tabletterna är INTE repellerande (som t ex halsbanden) vilket betyder att du kan hitta fästingar på din hund eller katt trots att de är behandlade. Fästingen dör när den biter sig fast.

Halsband och spot-on preparat är receptfria (förutom Bravecto spot on) och finns att köpa på apotek. De flesta tabletterna är receptbelagda, men det finns några som är receptfria (t ex Frontpro till hund och AdTab till hund och katt).

Behöver du recept till din katt eller hund eller har frågor kan du antingen ringa oss (0470/24015) eller skicka ett mail via mailformuläret nederst på sidan. Vi tar ut ett receptarvode på 150 kr (40 går till apoteket och 110 till oss) om du inte varit här senaste månaden. Ber du om ett recept i samband med ett besök hos oss tar vi inget arvode.

OBS! Har du fått recept från oss tidigare kolla så att det inte finns uttag kvar innan du ber om ett nytt recept. Vi skriver oftast ut fler än ett uttag 🙂

Ett mer kortverkande preparat som fungerar på både på häst, människa och hund är Centaura spray.

Finns att köpa på kliniken. Pris: 199 kr för 250 ml och 269 kr för 400 ml.

Bildresultat för centaura

Skyddar dig, din häst och hund mot irriterande flugor, myggor samt mot sjukdomsframkallande fästingar. Sprayen ger din häst skydd mot flugor, mygg och knott i upp till 24 timmar. Hästen skyddas dessutom i 14 timmars mot fästingar. Ingen tävlingskarens.

Dosera på häst:

Det är lätt att använda. Spraya på 10-15 cm avstånd & fördela produkten försiktigt med svepande rörelser. När du sprayat skall djurets päls vara fuktig. På hästens huvud fördelar du produkten med genom att spraya i din handflata och stryka jämnt ut över huden.

Dosera på dig själv:

Spraya jämnt på exponerad hud. När du fördelar Centaura i ansiktet så sprayar du i handflatan och gnider i i ansikte. Håll ögon och mun stängda.

Dosera på hund: se ovan, häst

Boka tid online

Boka vaccinationer och kloklippning direkt online.

Boka tid