Sjukvård

Sjukvård

På vår klinik har vi tillgång till röntgen, ultraljud, eget lab och en fullt utrustad operationsavdelning vilket gör att vi kan utföra de flesta behandlingar och operationer.

Exempel på vad vi kan erbjuda:

Röntgen: Dräktighetsröntgen, SKK-röntgen (höfter, armbågar, knän), röntgen av bröstkorg och buk vid misstänkt sjukdom.

Ultraljud: Ultraljud buk (t ex urinblåsa, prostata, njurar, lever) och ultraljud hjärta.

Kirurgiska ingrepp: Vi utför både enkla rutiningrepp och mer avancerade ingrepp. Exempel på rutiningrepp är kastration av hund, katt, marsvin, kanin och iller (både tikar/hanar och hanar/honor).

Exempel på mer avancerade ingrepp kan vara att operera bort livmodern på en hund som har livmoderinflammation, operation av urinsten och tumör i mjälten. De ortopediska ingrepp vi gör är patelloperation (två olika metoder), korsbandsoperation och enklare frakturer.

 

”Nya kaningulsoten” -info

 

rabbit-297965__180

 

Nu har vi fyllt på lagret med vaccin mot den ”nya” varianten av kaningulsot!

Fredag 21/4 kl 10-12 finns det möjlighet att vaccinera mot Gulsot 2 (RHDV2). För tidsbeställning ring oss eller skicka mail via mailformuläret längst ner på sidan!

Vaccinet heter Cunipravac Variant och man grundvaccinerar 1 gång och därefter var 6:e månad. Flaskorna är flerdos och när flaskan är öppnad måste den användas inom några timmar. Vi försöker därför samla vaccinationerna på en och samma dag. Håll utkik efter nästa datum här på hemsidan eller fb.

Många tamkaniner är vaccinerade mot den dödliga och smittsamma virussjukdomen kaningulsot (RHDV), som finns i södra Sverige sedan många år. Nu har en ny variant av viruset (RHDV2) snabbt spridit sig från Europa upp över Sverige. Den nya varianten är resistent mot det traditionella vaccinet mot kaningulsot. Nya vaccin finns, men kräver licens och import. Vi har sökt  licens och när den är godkänd kan vi får vår första leverans av vaccin. Leveranstiden är ca 2 veckor så ring gärna till oss om ni redan nu vill boka in er kanin för vaccination. Priset är som för andra vaccinationer – 350 kr.

Vad är skillnaden på den gamla och nya varianten av kaningulsot?
RHDV1, den klassiska varianten, är så gott som alltid dödlig och har ett väldigt snabbt förlopp. Eftersom smittade kaniner avlider så snabbt hinner ofta inte viruset spridas så långt och smittspridningen bromsas. Kaninungar under 2 månaders ålder verkar vara resistenta, men kan fortfarande vara smittobärare. Väl fungerande vaccin finns sedan länge mot RHDV1.

Den nya varianten (RHDV2) har ofta ett mer utdraget sjukdomsförlopp. Dödligheten är något lägre och sjukdomen kan även ses hos kaniner yngre än fyra veckor. Det innebär att fler kaniner överlever och kan fungera som smittspridare. Den nya virustypen har bekräftats hos vildkaniner från Skåne, Gotland, Öland och Stockholms län och hos tamkaniner från Göteborgsområdet och Enköpings kommun. Det talar för att RHDV2 är spritt över olika delar av södra Sverige.

Är sjukdomen farligare nu än tidigare?
RHDV2 är i sig lite mindre dödlig än RHDV1, men smittspridningen är lömskare eftersom fler till synes friska kaniner kan vara smittspridare. Vår viktigaste åtgärd för att stoppa sjukdomen är därför att vaccinera så många kaniner som möjligt, men innan denna åtgärd har fått full effekt krävs vaksamhet och försiktighet av djurägarna.

Hur kan jag skydda min kanin mot smitta?

  •  Undvik direktkontakt med tamkaniner som inte har vaccinerats och vilda kaniner
  •  Hämta inte in växtmaterial från naturen som kan vara smittat av vilda kaniner
  •  Försök skydda kaninen från stickande insekter (t.ex med myggnät)
  •  Var noggrann med din egen hygien när du har varit på platser där vildkaniner kan ha befunnit sig. Byt kläder och skor samt tvätta händerna innan du hanterar tamkaniner.
  • Vaccinera avelshonor innan säsongen börjar.

Min kanin är redan vaccinerad mot kaningulsot – behöver jag vaccinera igen?
Ja, eftersom det traditionella vaccinen mot kaningulsot, till exempel NobiVac Myxo-RHDV, inte skyddar mot den nya gulsotsvarianten RHDV2. Det nya vaccinet tar dock båda varianterna av gulsotsvirus. Däremot skyddar det nya vaccinet inte mot kaninpest (myxomatos), för detta behövs ett specifikt vaccin.

Är kaningulsot samma sak som kaninpest (myxomatos)?
Nej, det är två olika sjukdomar orsakade av olika virus

Det går bra att vaccinera mot gulsot och kaninpest samtidigt!

Hör av er om det är något mer ni undrar eller om ni vill beställa tid för vaccination!

Ni når oss på 0470/24015 eller via mailformuläret nederst på sidan.

 

 

Boka tid online

Boka vaccinationer direkt online.

Boka tid